Rajat

Tuntuuko ajatus energiarajoista sinusta hämmentävältä. Et ehkä osaa sanoa miten rajasi toimivat tai miten voisit vahvistaa niitä.

Ehkä tiedät vain että sinun on vaikea sanoa ei.

Tunnet ehkä jännitystä ja kuormitusta sosiaalisissa tilanteissa.

Herkän hermosto on hienovaraisempi. Alla on usein turvattomuuden tai trauman kokemus.

 Traumalla en tarkoita välttämättä että sinua on kohdeltu väkivaltaisesti vaan että herkkää luonnettasi ehkä ei ymmärretty ja tuettu täysin kun olit lapsi. Ehkä sinut altistettiin liian varhain kokemuksiin, jotka olisivat vaatineet sulattelua ja aikaa. 

Me kaikki olemme kokeneet sen kuinka lapsena usein kannustetaan ja jopa painostetaan kehittymään ja etenemään seuraavalle etapille.  Jos kasvattajasi ei ole pystynyt kuulemaan tarpeitasi, olet ehkä tuntenut syvää turvattomuutta uusia asioita ja haasteita kohtaan.

Hermostosi ei ole pystynyt kannattelemaan sinua. Siksi usein nykyäänkin kuormittavissa tilanteissa koet samoja tuntemuksia. Tunnet kenties lamaannusta, ahdistusta, jännitystä, kenties pakokauhua. Nämä ovat stressireaktioita. Meillä kaikilla on niitä mutta ehkä olet jo huomannut että toiset porskuttavat eteenpäin ja sinulla voi olla haasteita kuormittumisen kanssa.

Herkälle on tärkeää huomioida mitkä tilanteet kuormittavat. Nämä tilanteet muistuttavat lapsuuden kokemuksista. Jos turvattomuuden tunne on ollut lapsuudessa toistuvaa, oma suojamekanismi ja energiset rajat eivät ole päässeet kehittymään kokonaisiksi. Jos altistus turvattomuuden kokemukselle on ollut jatkuvaa, voi energiarajoissa olla repaleita ja aukkoja. Silloin ne eivät suojaa ja kirjaimellisesti et pysty luottamaan itseesi. Silloin ulkopuoliset vaikutukset ottavat vallan sinussa. On tunne että on liian auki maailmalle. Silloin voi tuntea muiden tunteita, imeä muiden vaikutuksia. Silloin on vaikea olla rauhassa omassa kokemuksessa. On tunne että ulkomaailma pommittaa ärsykkeillä.

Jos fyysisiä rajojasi on rikottu, voit tuntea fyysisellä tasolla turvattomuutta. Ehkä sinulla on tunne että kuka tahansa voi tehdä sinulle pahaa. Itse olen kokenut seksuaalista väkivaltaa lapsena. Minulla oli pitkään tunne että erityisesti miehet uhkasivat minua. Sain monesti miehiltä ehdottelua ja miesten katseet ja aikomukset olivat minulle selvillä. Tämä aiheutti häpeää, itseinhoa ja stressiä.

Eheyttävien kokemusten ja energiatyöskentelyn myötä olen onneksi pystynyt voimistamaan rajojani enkä koe enää vastaavaa. Kun rajani ovat vahvistuneet, en enää vedä puoleeni näitä kokemuksia. Me vedämme puoleemme yhä uudestaan kokemuksia, jotta voimme eheytyä, voimistaa rajoja ja voimistua sisäisesti.

Moni herkkä vetää myös puoleen toksisia ihmissihteita, joissa ihmissuhderajat eivät ole balanssissa. Silloin voi tuntua että antaa ihan liikaa tai toisen läsnäolo ja käytös vievät omia voimia. 

Moni herkkä ajautuu tilanteeseen, jossa riidellään ja väitellään. Tämä vie omia voimia. Toiset vetävät puoleensa ihmissuhteita, jossa toinen manipuloi ja syyllistää. Tämä rikkoo silloin ihmissuhderajoja, kahden ihmisen välillä olevaa kunnioitus ja yhtenäisyyttä. Jos tämä dynamiiikka on erityisen paha, voi narsistinen henkilö imeä voimaasi kaikennäköisellä manipuloinnilla, henkisellä väkivallalla ja vallan väärinkäytöllä. Silloin alitajuisesti luovutat energiaasi toisen käyttöön. Et ehkä alussa huomaa mitä tapahtuu ja ihmettelet vaan miten sinulla yhtäkkiä on huono olo tai epäilet itseäsi. Tunnet aina että toinen on vallassa. Vaikka kuinka yrität selitellä, joustaa ja tuoda rauhaa, on sinulla tunne etteivät asiat koskaan muutu. 

Aina ei kuitenkaan ole kyse toksisista ihmissuhteista tai narsisteista vaan herkkä tuntee turvattomuutta ihmispaljoudessa, esillä ollessa tai uusien ihmisten seurassa. Hyvääkin tahtovat ihmiset voivat vaikuttaa sinuun ja ehkä lupaudut tekemään asioita joita kadut myöhemmin. Ehkä sosiaalisissa tilanteissa sinun on vaikea saada ääntäsi kuuluviin. Haluaisit ehkä olla enemmän esillä mutta jännität ääneen puhumista. Koska rajasi eivät ole kunnossa, koet epävarmuutta ja jämäkkyyden puutetta.

Sinä voit kuitenkin oppia säätelemän rajojasi ja tuntemaan turvaa ja selkeyttä omassa tilassasi.

Erityisherkät ja empaatikot tarvitsevat eheitä rajoja, jotta heidän syvät tarpeensa tulisivat tyydytetyiksi. Näitä tarpeita ovat turvallisuus ja syvä yhteys toisen ihmisen kanssa. 

Rajat luovatkin siis yhteyttä toiseen ihmiseen. Ne ovat kommunikoinnin väline. Ne kommunikoivat mikä on ok ja mikä ei ole. 

Monesti jos rajojasi on rikottu, tämä aihe voi olla todella hämmentävää ja on vaikea tietää mikä on soveliasta ja kuinka paljon saa ajatella itseään. 

Rajasi voivat olla alussa liian tiukat. Suojelet alitajuisesti itseäsi vaikka sinulla ei enää ole syytä suojella itseäsi. Haluatkin avautua ja löytää ihmisiä jotka kunnioittavat ja ymmärtävät sinua.

On ok testailla omia rajoja sanomalla ei, pitämällä puoliasi vaikka se tarkoittaisi että olet tiukkapipoinen ja jyrkkä. Voit testailla rajojasi olemalla vastaamatta toisen puheluihin tai huomioida miltä tuntuu ilmaista omia tunteita ja ajatuksia säätelemättä itseään.

Tämä on erityisen tärkeää jos rajojasi on rikottu. Olet luultavasti oppinut olemaan liian kiltti ja kuuliainen ja siksi toinen on voinut hyväksikäyttää hyväntahtoisuuttasi. Kuten kirjoitin aiemmin, ei aina ole kyse hyväksikäytöstä vaan ihmiset luonnostaan ottavata mitä tarvitsevat. Empaatikot ovat siitä erityisiä että he ottavat toiset huomioon. Usein myös omalla kustannuksella. Empaatikko on silloin yliymmärtäväinen, myötäilevä ja liian joustava. Empaatikon on löydettävä tervettä itsekkyyttä ja jämäkkyyttä, jotta omat tarpeet tulisivat tyydytetyiksi.

Mitä ajatuksia aihe rajoista herättää sinussa?

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *