Kuunsolmut kartalla: moderni vs länsimainen näkökulma
Länsimaisessa modernissa astrologiassa kuunsolmut kertovat kohtalosta, menneistä elämästä ja tulevasta. Ne kuvaavat menneitä karmallisia kokemuksia sekä sielun toivetta ja täyttymystä.
Noususolmu on sielun polku, monet yhdistävät tämän missioon tai kutsumukseen, mutta yläsolmu on muutakin kuin vain ammattiin tai toteuttamiseen liittyvää. Se on suunta kehittyä elämässämme. Se edustaa uutta tapaa olla, toimia ja ilmaista itseä. Se kuvaa missä meillä on vähän kokemusta ja mihin tässä elämässä meidän tulee suunnata huomiotamme sieluntehtävän avautumiselle. Laskusolmu kuvaa menneessä opittua, sekä alitajuisia toiminta- ja käyttäytymismalleja. Se kuvaa menneen tuttua ja turvallista, elämänalueita, missä olemme jo menestyneet ja mitä osaamme.
Kuunsolmuihin voi liittyä voimakkaita tunteita; odotuksia ja pettymystä, luopumista, halua, epäonnistumista ja pelkoja. Jokin kuitenkin kutsuu sisällä astumaan omaan voimaan ja sielunpolulle. Siihen tunteeseen, kun ei tarvitse ulkoisia asioita määrittämään itseään tai tuomaan täyttymystä elämäänsä. Modernin käsityksen mukaan menemme kohti noususolmua eli kasvua ja kehitystä ja sitä kautta löydämme tasapainoa menneen vaikutuksesta.
Traditionaalinen sekä vedalainen astrologia antavat solmuille hieman erilaisen merkityksen kuin moderni astrologia. Vedalaisen näkemyksen mukaan olemme aina olleet ja tulemme aina olemaan ja on vain harhaa kuvitella, ja että saavuttamalla tavoitteitteita vapautuisimme ikuisesta kiertokulusta. Itse asiassa noususolmu ja asioiden tavoittelua pitää meidät kiinni syyn ja seurauksen kiertokulussa. Kehitys tai menneen vaikutus on siis harhaa.
Vedalainen näkemys kuunsolmuista on linjassa enemmänkin joogiseen näkökantaan, jossa haemme kohtuuta tavoittelun ja välttelyn välillä. Noususolmu pitää meitä ikuisessa kiertokulussa, se voidaan nähdä meitä viettelevänä energia, egoistisena pyrkimyksenä saavuttaa asioita. Koska meillä ei ole kokemusta asioista niin emme tunne rajojamme ja usein liioittelemme. Noususolmu voi tuoda mahdollisuuksia ja itsevarmuutta mutta samalla kiinnittymistä ja riittämättömyyden tunnetta kun emme ole tyytyväisiä siihen mitä on. Eli käytännössä noususolmu ei ole vapautuksen reitti, sen avulla voimme toki kokea ja luoda mutta loppujen lopuksi se ei tuo tyydytystä. Intialaisen astrologian mukaan noususolmu lisää ja laskusolmu vähentää hyvässä ja pahassa sitä mihin se on yhteydessä. Eli syntymäkartalla puhumme planeetoista ja taivaankappaleista. Solmut toimivat joko negatiivisesti tai positiivisesti riippuen niiden laadusta ja aspektoivista planeetoista.
Laskusolmu perinteisesti kuvaa identifioimista menneeseen, materiaalian ja luopumisen kautta tulevaa kärsimystä, kunnes ymmärrämme että alasolmu on kanava hengelle. Luopumisen kärsimys opettaa sitä mitä emme halua. Laskusolmu liitetään antautumiseen, irtipäästöön sekä menetykseen ja siksi se voi toimia positiivisesti, henkisenä katalysaattorina. Kun luovumme asioista ja hyväksymme menneen, olemme kenties lähempänä jumalaa.
Rahu– intialaisten antama nimi noususolmulle oli alunperin jumalaksi naamioitunut demoni Svarbanu, joka joi salaa ikuisuuden nektaria ja sai siksi kuolemattomuuden statuksen. Siitä rangaistuksena hänet pilkottiin kahtia ja sen pää eli Rahu jäi janoamaan lisää, koska se ei koskaan voinut tuntea itseään kylläiseksi. Ideana on, että meidän egomme on samanlainen olematon varjo (ilman kehoa) kuin rahu joka heijastuu valaistumattomaan sieluun ja jatkaa jälleensyntymisen kiertokulkua. Rahu ei voi hyödyntää mitään saavuttamaansa, koska sillä ei ole kehoa. Ketulla, joka edustaa olennon kehoa metsästää Rahua, jolla on kuolemattomuuden eliksiiri suussaan. Se janoaa ainoastaan henkistä vapautumista ja voi ainoastaan saavuttaa sen tiedostamalla itsensä. Ketun sanotaan tuovan oppiläksyjä keinoja kaihtamatta, jotta kartan halitija löytää takaisin henkiselle polulle. Se on yhtä kyltymätön henkisellä tiellä kuin Rahu materialistisella. Siksi Ketu liitetään menetykseen, onnettomuuksiin ja kurjuuteen. Sen pitää ottaa oppia Jupiterilta, ja aidoilta guruilta ja opettejilla.
Rahulla ja Ketulla ei ole elävää kehoa, mutta heillä on planeettojen status ja siksi voivat vaikuttaa ihmisiin maan päällä. He ovat demonisia koska he eivät ole ponnistelleet ja tehneet hyveitä saadakseen aidon kuolemattomuuden statuksen.
Oma näkemykseni on jossain näiden kahden välimaastossa.
Koen, että ne asiat joihin tunnemme vetoa ja haluamme kehittyä, johtuen lähes aina siitä, että meillä ei ole sitä jotain. Tarkoitus on kokea aito sielunkutsumus, joka ei tule yrittämällä vaan antautumalla. Meidän tulee löytää tasapainoa niin ettemme ole menneisyyden vankeja tai tavoittele asioita, jotka vievät pois tästä hetkestä. Hyväksymällä menneen, ymmärrämme että olemme jo tarpeeksi, kaikki on hyvin. Meidän ei tarvitse parantua ja ponnistella, ja silloin menneisyys ei ole ongelma.
Aito sielunpolku minulle ei ole kehitystä vaan sisäistä kutsumusta. Se ei ole aina helppo polku ja usein siihen kuuluukin omien motiivien ja halujen tarkastelu, teenkö asioita koska haluan saavuttaa jotain tai välttää mennyttä. Haluanko astrologiksi, koska se on kutsumus vai yritänkö epätoivoisesti paikata huonoa itsetuntoa yrittämällä saavuttaa jotain. Noususolmun suunta usein hämärtää ja se saa tekemään kaikennäköisiä hulluja juttuja kehityksen ja kasvun nimeen. Halussa ei ole mitään pahaa tai väärää, meidän tarvitsee kuitenkin olla rehellisiä ja tarkkoja mihin halumme vie meidät. Myöskään jos emme haluaisi jotain, emme aamulla nousisi sängystä. Voimme muuntaa egoistiset halumme itsetutkiskeluun ja ultimaattisesti palvelemaan tätä maailmaa. Noususolmu opettaa tästä mutta ei välttämättä ole se suunta mitä kohti meidän tulisi pyrkiä tai kehittyä, vaan se voi olla ongelmallinen.
Laskusolmu taas on menneisyyden taakkaa, joka voi näyttäytyä negatiivisina ajatuksina tai pelkona kokea uutta. Laskusolmu kuvaa myös sitä kun emme hyväksy menneisyyttämme. Ajattelen solmuja meditaation kautta. Harjoituksena on olla läsnä itsessä ja tarkkailla omia haluja ja pelkoja, ja lisätä tätä arvostelukykyä myös arkeen ja muihin hetkiin. Mitä asioita janoan ja miksi, mitä asioita välttelen.
Voimme pitää noususolmua toiveena tai pyrkimyksenä ja toisaalta siihen liittyvänä kärsimyksen kun tavoittelemamme asiat eivät ole vielä täällä. Alasolmu taas kuvaa mennyttä, jo opittuja tai tuttuja malleja ja kaavoja. Kuunsolmut voidaan liittää epämukavuuteen, siihen kun mennyt ei enää palvele ja tulevaisuus ei ole vielä täällä, tai voimme avautua todelliselle henkiselle perimälle missä mikään saavutus ei ole pysyvää ja sen menettäminen tuo aina tuskaa.
Kuunsolmut viettävät noin 1,5 vuotta samassa merkissä, ja esimerkiksi tällä hetkellä kuunsolmut ovat oinas- vaaka-akselilla. Kuunsolmut liitetään pimennyksiin ja ne tapahtuvat 4-6 kertaa vuodessa uuden kuun ja täydenkuun aikaan kun kuunsolmut ovat tarpeeksi lähellä. Pimennykset liitetään äkilliseen, radikaaliin muutoksiin, jotka tapahtuvat ja muuttavat kohtalon suuntaa.
Kuunsolmut eivät ole taivaankappaleita, vaan laskennallisia matemaattisia pisteitä, auringon ja kuun liikeratojen kohtauspiste. Se on kohta missä kuu kohtaa auringon liikeradan kaksi kertaa kuussa.